“Murali so intervencije, ki skozi minimalna vlaganja prinašajo maksimalno vidljivost”

Andrej Žikić, ki ga ljubitelji uličnih poslikav večinoma poznajo pod imenom Artez, ter njegova asistentka, dekle in v končni fazi tudi motiv Milica Djordjević sta bila naša gosta med 2. in 10. oktobrom. Celotno ekipo sta navdušila s svojo prijaznostjo in zanimanjem za naše mesto, najbolj pa seveda s samo poslikavo.

 

1 teden ste preživeli pri nas. Veliko ljudi iz Slovenije misli, da gre za grdo industrijsko mesto, kako pa ste vi videli Jesenice?

Prvi vtis, ki sva ga dobila, ko sva se mestu bližala z vlakom je bil zelo pozitiven. Mislim, da so za to najzaslužnejše gore, ki obdajajo mesto in skrbijo za posebno atmosfero, ki je značilna za celotno regijo. Prisotnost reke Save, ki je v tem delu toka zelo čista, se nama je zdela še posebej zanimiva. Všeč mi je bila mirna atmosfera mesta v katerem so ljudje dovolili, da pozornost ostane usmerjena na naravo – ni preveč »lepih« zgradb, ki bi odvračale pogled iz čudovitih jesenskih barv, v katere so odeta gorovja. Midva Jesenic nisva doživela kot grdega in industrijskega mesta, celo nasprotno, dobila sva vtis, da gre za mesto, ki je v stalnem stiku z naravo.

 

Mural se precej razlikuje od prve skice. Kakšen je bil proces ustvarjanja? Kaj je vplivalo na končni motiv?

Začetna skica je bila osnova za končni motiv. Vsebovala je najpomembnejši del murala – idejo, da človek balansira med dvema stranema, in da mu je to balansiranje na nek način omejeno. Po tej prvi, osnovni ideji je bilo potrebno še veliko skiciranja in razmišljanja, kako bi prišel do končne slike in zgodbe, ki jo nosi v sebi. Zadnje spremembe sem naredil, ko sem prišel na Jesenice in v živo videl zid in okolico. Mislim, da je zelo pomembno, da intervencije v javnem prostoru na primeren način komunicirajo z okolico, in da s svojo prisotnostjo izboljšajo področje na katerem se nahajajo.

 

Street art se je na Jesenicah začel razvijati šele lani. Ali v mestu vidite potencial, da bi se to nadaljevalo in morda še razširilo?

Prvi dve leti sta vedno najtežji. Prvo zato, ker institucije ne vejo kaj želite narediti, drugo pa, ker javnost še vedno ni popolnoma sprejela tega načina intervencij. Po tem obdobju vse postaja lažje in mislim, da se bo zdaj začel najlepši čas poslikavanja zidov. Menim, da bo pridobivanje dovoljenj precej lažje, upam pa da tudi pridobivanje sredstev za tovrstne projekte. Institucije in prebivalci mesta se morajo zavedati, da so murali intervencije, ki skozi minimalna finančna vlaganja prinašajo maksimalno vidljivost – tako v medijih kot v samem okolju, kjer se nahajajo. Upam, da bodo organizatorji po tem perfektno organiziranjem projektu dobili še večjo podporo, in da bodo uspeli vse skupaj dvigniti še na višji nivo. Moj naslednji korak bi bil zagotovo poslikavanje stolpnic in njihovo vizualno sklapljanje z gorami, ki se nahajajo v ozadju. Predstavljajte si štiri letne čase naslikane na stolpnicah in »izginjanje« ene od njih v različnih delih leta.

 

 

0 Replies to ““Murali so intervencije, ki skozi minimalna vlaganja prinašajo maksimalno vidljivost””

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *