Street art

2017

TE SERA

Teresa Neppi (Trst, Italija) prihaja iz Trsta in je ilustratorka, ki deluje pod umetniškim imenom Te Sera. Leta 2017 je zaključila dodiplomski študij ilustracije na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO). Sodelovala je na različnih skupinskih in samostojnih razstavah ter uličnih intervencijah. V svojem delu raziskuje alternativne javne oblike prostora in vlogo, ki jo lahko imajo vizualne intervencije v javnih okoljih. Kot glavni vir navdiha uporablja naravo in gibanje ter tako ustvarja dela, ki vključujejo arhetipe nezavednega in abstraktne forme s pridihom estetike.

V delu STOP! And look forward, zaradi prostorske umestitve stene ob prehodni ulici, želi mimoidoče spodbuditi naj se za trenutek ustavijo in pogledajo naprej ter usmerijo svoje cilje. Z dinamičnim motivom oči, ki se spreminjajo v horizontalni liniji je raziskovala gibanje in pogled mimoidočega ter želela poustvariti ritmično spreminjanje podobe ob hoji mimo poslikave.

lokacija: objekt ob pokritem prireditvenem prostoru

ARTEZ

Artez (Beograd, Srbija) je muralist in grafitar. Ker je po izobrazbi arhitekt, se v svojih delih ukvarja z umestitvijo v prostor, kot navdih pa uporablja okolico in lokacijo, v katero umešča svoje poslikave. Slogovno je zanj značilno kombiniranje fotorealizma in ilustracije, občutek za proporce in izrazit intenziven kolorit. Kot muralist je sodeloval na projektih in festivalih po celem svetu, od Srbije, Hrvaške, Nemčije, Francije, Finske, do Argentine in Indije.

V sklopu zadnje serije poslikav pogosto namesto obraza uporabi rastline, ali pa jih umesti v same kompozicije, in s tem opozarja na človekov odnos do narave ter razmerje med urbanimi in naravnimi prostori. Zanj je prav tako značilno, da upodoblja mesto, ljudi in okolico v kateri dela, saj mu vse služi kot vir navdiha. Na Jesenicah je upodobil prizor, kjer dve ženski figuri na vrvici balansirata motiv sveče, ki predstavlja minljivost.  

lokacija: Stara Sava, ob Islamskem kulturnem centru

2016

MARIUSZ WARAS (m-city)

Muralist in umetnik Mariusz Waras (Gdansk, Poljska), znan tudi pod imenom m-city, je diplomiral iz grafike na Akademiji za likovno umetnost v Gdańsku in velja za enega najbolj znanih in aktivnih muralistov svoje generacije. Njegove stvaritve se pojavljajo v številnih mestih po svetu (v Varšavi, Pragi, Berlinu, Parizu, Budimpešti, Londonu, Sao Paolu, Rio de Janeirou in New Yorku), sodeloval pa je tudi na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah.

Mural na Jesenicah, ki je velik 350 kvadratnih metrov in velja za največjega v Sloveniji, je s tremi pomočniki dokončal v samo treh dneh. V svojem prepoznavnem slogu z uporabo tehnike stencila ustvarja v neskončnost ponavljujoče se forme, ki kot celota tvorijo urbane krajine, ki jih kombinira z motivi transporta ter industrijske preteklosti. Z vsakim muralom želi doseči popolno zlitje z arhitekturo in okolico, hkrati pa z monumentalnimi kompozicijami opozorja na vprašanje naše percepcije okolja in na različne urbanistične problematike.

lokacija: pokrit prireditveni prostor na Stari Savi

LUNAR

Slaven Lunar Kosanović (Zagreb, Hrvaška)  je po izobrazbi grafični oblikovalec in eden od pionirjev zagrebške grafitarske scene. Njegova dela se pojavljajo po mestih v več kot 35 državah po celem svetu. Poleg grafitarstva se ukvarja s klasičnimi tehnikami in formati, svoja dela je predstavljal na številnih samostojnih in skupinskih razstavah, deluje pa tudi kot predavatelj in publicist.

Za njegove poslikave je značilen avtonomen stil intenzivnih pisanih barv, enostavnih linij in ploskovitih form. Kot motiv uporablja živali, največkrat kar svojega mačka Jinxa, ki ga je upodobil tudi na Jesenicah. S svojimi deli želi polepšati dan mimoidočemu, zato njegove karakterje največkrat spremlja napisano sporočilo, ki poziva k širjenju pozitivnih misli in energije.

lokacija: del mostu na Stari Savi (med Tušem in Sparom)

AZRAM

Maksim Azarkevič – Azram (Ljubljana, Slovenija) je ilustrator, oblikovalec in grafitar, ki je leta 2013 zaključil študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Kot član znane grafitarske skupine 1107 aktivno deluje na slovenski urbani sceni. V svoj značilen risarski slog vključuje humorne detajle in značilne karakterje, ki pogosto spremljajo njegove poslikave. Na njegov karikaturni slog so med drugim vplivali stripi, ki jih prebira že od otroštva.

Zaradi lokacije poslikave pod železniško progo je Azram za motiv izbral lokomotivo in ustvaril zanj značilno humorno situacijo z liki, ki se pogosto pojavljajo v njegovih delih. Kompozicije mnogokrat preplete s svojim grafitarskim imenom, kar kaže na grafitarja staro – nove šole.

lokacija: del mostu na Stari Savi (med Tušem in Sparom)